Verhuur

Als u een woning wilt verhuren, moet u over een aantal certificaten beschikken en dient de woning die te huur wordt aangeboden te voldoen aan specifieke vereisten, bijvoorbeeld op vlak van energiezuinigheid.

Verhuur : EPC

EPC

Als u een woning te huur wilt aanbieden, moet u als eigenaar over een energieprestatiecertificaat beschikken. De score op het EPC geeft de energiezuinigheid van de woning weer in kWh/m². Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger het pand is.

In alle communicatie waarin de woning te huur wordt aangeboden is het verplicht om de EPC-score te vermelden:

  • Advertenties, mailings, websites, radio, televisie
  • In alle bekendmakingen in etalages van makelaars
  • Op aankondigingen van openbare verkopen
  • In informatie die verspreid wordt tijdens beurzen

Naast de energiescore moet ook het adres van de te huur aangeboden woning gepubliceerd worden (mét huisnummer of busnummer) of de unieke code van het EPC. In het geval van een nieuwbouwwoning met bouwaanvraag vanaf 2006 moet ook het E-peil in de advertentie vermeld worden. Dit geeft aan of de woning voldoet aan de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw.

De vermelding van het E-peil is niet verplicht in de volgende gevallen:

  • Op kleine raamaffiches met de melding “Te koop” zonder verdere informatie
  • Op kleine panelen aan de woning zelf die enkel een verwijzing bevatten naar het vastgoedkantoor
  • In kleine zoekertjes, met name korte berichten die in hoofdzaak uit afkortingen bestaan, is het voldoende om het EPC-kengetal te vermelden

Als de EPC-score niet correct gecommuniceerd wordt, kan het Vlaams Energieagentschap (VEA) een administratieve geldboete opleggen van 250 tot 5000 euro. Bij CERTIHOME kunt u terecht voor uw EPC-attest!

Vraag uw EPC online aan

Meer info

Verhuur : Plaatsbeschrijving

Plaatsbeschrijving

Als u een pand wilt verhuren, dient u in het bezit te zijn van een plaatsbeschrijving. Dit is een schriftelijke vaststelling van de feitelijke situatie van de woning bij aanvang van de huurovereenkomst. De huurder en verhuurder moeten de plaatsbeschrijving verplicht samen opstellen en bij het huurcontract voegen.

Een plaatsbeschrijving is enkel geldig als ze:

  • Is opgesteld in aanwezigheid van zowel de huurder als de verhuurder (of hun vertegenwoordigers)
  • Door beide partijen persoonlijk ondertekend is
  • Voldoende details vermeldt over de staat van het te huur aangeboden pand

Voor het opmaken van een correcte plaatsbeschrijving kunt u een beroep doen op een deskundige zoals CERTIHOME.

Meer info

Verhuur : Rookmelders

Rookmelders

Als verhuurder bent u verplicht om voldoende rookmelders te installeren in de woning, het appartement of de studentenkamer die u te huur aanbiedt. Op elke verdieping dient zich minstens één rookmelder te bevinden. Deze regelgeving geldt voor alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten na 31 december 2012 en sowieso voor alle studentenkamers, ongeacht de startdatum van het huurcontract.

Meer info

Verhuur : Conformiteitsattest

Conformiteitsattest

Een woning, appartement of studentenkamer moet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen als u ze te huur wilt aanbieden. Als eigenaar kunt u dit laten vastleggen in een conformiteitsattest, een officiële verklaring van de gemeente.

Het conformiteitsattest is niet verplicht bij de verhuur van een woning – tenzij de gemeente het wél verplicht. Met dit attest kunt u aan potentiële huurders aantonen dat de woning volledig voldoet aan de kwaliteitsnormen. Het vermeldt ook het maximaal aantal toegelaten bewoners. Het conformiteitsattest blijft in normale omstandigheden 10 jaar geldig.

Een conformiteitsattest aanvragen? CERTIHOME doet dit graag voor u!

Meer info

Verhuur : Huurgarantiefonds voor verhuurders

Huurgarantiefonds voor verhuurders

Als u een woning verhuurt, kunt u zich aansluiten bij het huurgarantiefonds. Hierdoor bent u tijdelijk beschermd tegen inkomensverlies als uw huurders hun huur niet meer kunnen betalen. U heeft recht op een financiële tegemoetkoming van het fonds als uw huurders minimaal drie maanden huurachterstal hebben opgelopen en als ze het afbetalingsplan, opgelegd door een vrederechter, niet nakomen.

Het huurgarantiefonds past eenmalig en maximaal drie maanden huur bij, met een plafond van 2.776 euro.

U bent verhuurder en wenst aan te sluiten bij het huurgarantiefonds? CERTIHOME helpt u verder!

Meer info

Verhuur : 360° Fotografie

360° Fotografie

Als vastgoedmakelaar ben je dag in dag uit met zoveel dingen bezig: huizen bezoeken samen met je klanten, op zoek gaan naar nieuwe panden, afspraken vastleggen,… Je hebt hierbij één uiteindelijk doel voor ogen: een woning of gebouw verkopen of verhuren. Wat als CertiHome je kan helpen om sneller te verkopen of te verhuren door middel van een virtuele rondleiding in het pand?

We komen langs met onze 360° camera om een reeks foto’s te maken van de woning of het gebouw. Via een softwareplatform worden deze foto’s meteen verwerkt tot een mooie, verhelderende virtual tour. Zo geraken deals met klanten sneller rond en bespaar je als vastgoedmakelaar heel wat kostbare tijd, waardoor je kan focussen op hetgeen echt belangrijk is – verkopen en verhuren.

Je kan de virtual tours eenvoudig op je website plaatsen en krijgt toegang tot statistieken zodat je weet welke panden en welke ruimtes het meest bezocht worden. Ook voor je klanten heeft dit tal van voordelen. Zij kunnen in alle rust bij hen thuis plaatsnemen achter hun tablet, smartphone of computer en het pand virtueel binnenstappen. Ze nemen alle tijd om elke ruimte te bekijken en te verkennen. Dit levert je gegarandeerd tevreden klanten op!

Bij CertiHome kan je terecht voor een virtual tour van een pand of woning. We werken hiervoor samen met Around Media, specialist in virtuele communicatie. Contacteer ons voor meer informatie over een 360° rondleiding.

Meer info

Verhuur : ASBEST INVENTARIS

ASBEST INVENTARIS

Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Blootstelling aan asbest kan leiden tot dodelijke longziektes en -kanker. Sinds 1998 is het daarom verboden in België om asbest en asbesthoudende producten te produceren. Uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM) blijkt dat er nog 3,7 miljoen ton asbest in omloop is. Ongeveer een vierde hiervan (zo’n 910.000 kg!) schuilt in onze huizen en gebouwen. Tegen 2040 moet alle asbest in Vlaanderen verdwenen zijn.

Wie een huis wil kopen, kan zich voorlopig enkel baseren op de leeftijd van het gebouw: hoe ouder het is, hoe groter de kans op asbest. Omdat dit uiteraard geen waterdichte regel is, wil Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege binnenkort een woningpas invoeren, met daarin onder andere een verplichte abestinventaris. Deze woningpas wordt een soort digitaal pasport van dat alle attesten en informatie over het gebouw bundelt en onmiddellijk beschikbaar maakt. Wie vandaag een woning verkoopt, is al verplicht om een aantal attesten toe te voegen aan de verkoopsakte. Daar komt dus binnenkort de asbestinventaris bij.

De hoeveelheid asbest in een gebouw moet vastgesteld worden door een erkend expert. CertiHome kan dit voor u in orde brengen. Contacteer ons gerust voor meer informatie over de verplichte asbestinventaris.

Meer info

2020 © CERTIHOME. | Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy - Website Vweb Brugge