Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Blootstelling aan asbest kan leiden tot dodelijke longziektes en -kanker. Sinds 1998 is het daarom verboden in België om asbest en asbesthoudende producten te produceren. Uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM) blijkt dat er nog 3,7 miljoen ton asbest in omloop is. Ongeveer een vierde hiervan (zo’n 910.000 kg!) schuilt in onze huizen en gebouwen. Tegen 2040 moet alle asbest in Vlaanderen verdwenen zijn.
Wie een huis wil kopen, kan zich voorlopig enkel baseren op de leeftijd van het gebouw: hoe ouder het is, hoe groter de kans op asbest. Omdat dit uiteraard geen waterdichte regel is, wil Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege binnenkort een woningpas invoeren, met daarin onder andere een verplichte abestinventaris. Deze woningpas wordt een soort digitaal pasport van dat alle attesten en informatie over het gebouw bundelt en onmiddellijk beschikbaar maakt. Wie vandaag een woning verkoopt, is al verplicht om een aantal attesten toe te voegen aan de verkoopsakte. Daar komt dus binnenkort de asbestinventaris bij.
De hoeveelheid asbest in een gebouw moet vastgesteld worden door een erkend expert. CertiHome kan dit voor u in orde brengen. Contacteer ons gerust voor meer informatie over de verplichte asbestinventaris.
Zolang de producten waarin asbest is verwerkt (bv. bloembakken, vensterbanken) in goede staat zijn, zijn er weinig redenen tot paniek. Maar wanneer ze in slechte staat zijn of je ze wil verwijderen, wordt het gevaarlijk. Om asbesthoudende producten te verwijderen uit een woning of gebouw, doe je het best een beroep op professionele hulp. Zonder kennis van zaken en het juiste materiaal bestaat het risico dat de asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomen, met alle schadelijke gevolgen van dien. Als je het toch zelf doet, neem dan zeker de nodige veiligheidsmaatregelen! In deze brochure van de Vlaamse Overheid vind je meer informatie over asbest en hoe je er correct mee om moet gaan.
Terug